Mat

Vi upplever alla mat, varje dag, året om, hela livet.20150905_161306

Mat ska vara näringsrik, smaka bra, vara miljövänlig, vacker och kontrastrik.
Vi lagar ( nästan ) all vår mat från grunden och vår tanke är att vara i stort helt självhushållande på grönsaker, bär och kött.
Frukt är svårare, men vi får se vilken lösning vi finner på det på sikt.

Tomat, paprika, chili och vindruvor från egen odlingVi saftar och syltar allt eftersom säsongen ger oss olika råvaror att jobba med, och nu i Oktober 2015 börjar vi planera för vad som ska finnas i trädgårdslandet under 2016, vad som ska sås och vad som ska drivas upp, inne och ute. Vi tittar även i nuläget på vilken form av växthus vi ska sätta här. För växthus är ett måste, för tyvärr är vädret på vår gård lite nyckigt för att kunna driva upp en del som vi vill kunna odla.

Under 2015 så odlade vi flertalet olika sorters tomat, paprika, chili, lök, kryddor, potatis och morötter. Till nästa år så kommer vi att utöka med diverse olika rotsaker men även andra sorters tomater för att kunna bland annat göra såväl salsa som ketchup.

I år gjorde vi bland annat en grönsaksbas som är fantastisk att ha i frysen och plocka fram när man ska göra en köttfärssås eller tomatbaserad korvgryta. När barnen är svåra att få i grönsaker är det här en praktisk lösning, för utan att barnet/barnen vet om det har de fått i sig såväl squash, lök, tomat, paprika, vitlök och massor med kryddor.

Jens är en fena på att laga mat så lite då och då kommer du att hitta inspiration av hans kreationer i bloggen. För det är just det där som det handlar omFB_IMG_1441283645332 för oss, att mat som så mycket annat ska vara vackert att titta på, förrutom att det ska smaka bra så klart, det ska helt enkelt vara en bra upplevelse för hela kroppen. Ibland dricker vi ett gott vin till men precis lika ofta smakar det bäst med ett glas mjölk till maten. Det viktigaste är att vi kan skapa en njutningsfull stund för gom och själ.

Jens FB_IMG_1441283801474lagar sällan eller aldrig mat från recept,  så först och främst ska du se det som en inspiriation till att kreera egna saker. Det behöver inte alltid vara det komplicerade utan även det vardagliga kan vara vackert och smakfullt utan att det tar så väldigt mycket längre tid.  Du kan hitta såväl enkla vardagsrätter som lite mer festliga rätter.

Vi försöker att skriva ut vilka huvudingredienser som använts

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.