Apelsin- och Chokladkaka

IMG_6414Att baka är nästan som terapi, när man har tid och ork vill säga. I perioder bakar vi mycket tillsammans eller var och en.

I dag bakade sonen en Apelsin- och chokladkaka. Ett enkelt och snabbt recept som han med lätthet fixar helt själv. En kaka som har smaker som påminner mig om vinter och nu när det faktiskt kallt så passar den här kakan kanske till eftermiddagsfikan. Apelsin och Choklad är två smaker som harmoniserar väldigt bra. Idag valde vi att hoppa över glasyr och garnering, det funkar precis lika bra utan.

150 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 apelsin, rivet skal
1/2 dl pressad apelsinsaft
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g mörk choklad

Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk pressad apelsinsaft
Garnera med:
riven choklad
apelsinskal
IMG_6388Rör rumsvarmt smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
Rör i apelsinskal och saft.
Blanda mjöl, bakpulver och hackad choklad och rör ner i smeten.
Klicka smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 l och grädda i 45 minuter.
Glasyr: Blanda florsocker och apelsinsaft och ringla glasyren över kakan.
Strö på choklad och apelsinskal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *